Kontenery gastronomiczne to niezwykle interesujący pomysł na założenie własnego lokalu. Są łatwe w transporcie, wytrzymałe i charakteryzują się możliwością praktycznie dowolnej personalizacji. Dlatego też w niniejszym artykule dowiesz się o 5 pomysłach na założenie własnej placówki gastronomicznej właśnie w takim miejscu.
Oryginalny pub
W dzisiejszym, pandemicznym świecie coraz częściej potrzebujemy kontaktu z żywym człowiekiem. Nawet zwykłe spotkanie w pubie może być świetną przerwą od codziennych obowiązków. Dlatego też stworzenie oryginalnego pubu w kontenerze gastronomicznym wydaje się być ciekawym pomysłem. Po pierwsze, jest to dosyć rzadko spotykana forma lokalu, dzięki czemu z pewnością będzie interesująca dla młodych i wyrazistych osób. Po drugie, kontener jest zdecydowanie bardziej konkurencyjnym rozwiązaniem niż zakup czy wynajem lokalu w budynku. Poza tym dobre umiejscowienie naszego pubu może zrobić świetną autoreklamę i klimat – np. w pobliżu dawnych budynków przemysłowych.
Kawiarnia
W ostatnim czasie niezwykle popularne stały się również wszelkie kawiarnie. Duża ilość czas spędzanego w domu na pracy zdalnej zachęca nas do wyjścia i popracowania z dala od domowego zacisza. Dlatego też stworzenie kawiarni dla pracujących zdalnie wydaje się być świetnym pomysłem. W dodatku przy wykorzystaniu kontenerów gastronomicznych będziemy w stanie umieścić nasz lokal w pobliżu gęsto zaludnionych obszarów, zamieszkałych przez np. osoby młode i pracujące.
Restauracja typu drive-through
Ciekawą propozycją może być również stworzenie restauracji sezonowej typu drive-through. Podobnie jak w popularnym McDonald’s, klient przyjeżdża, zamawia, a na końcu odbiera zamówienie przez okienko. I to wszystko dzieje się bez wychodzenia z samochodu. Jest to zdecydowanie dobre rozwiązanie w lokalizacjach o dużym natężeniu drogowym. Szczególnie w sobie pandemii, gdzie różnorodne obostrzenia i wymogi sanitarne są nakładane na wszystkie rodzaje restauracji. W tym przypadku również przydadzą się kontenery gastronomiczne, ze względu na ich mobilność oraz niewielki rozmiar.
Gastronomia sezonowa
Na końcu warto wspomnieć o prawdopodobnie najpopularniejszej formie gastronomii zakładanej w kontenerach użytkowych. Jest to oczywiście gastronomia sezonowa, czyli wszelkie lodziarnie, budki z frytkami, bistro kebaby, pączkarnie czy lokale z zimnymi napojami. W zależności od pogody i pory roku, możemy “zabrać” nasz kontener w konkretne miejsce na określony czas. Czyli przykładowo w lato możemy sprzedawać lody przy jeziorze, natomiast w zimę ciepłą kawę i pączki przy galerii handlowej. Wszystko zależy tak naprawdę od naszego planu i zaangażowania.